Trygghetslarm för äldre- Mobila trygghetslarm

Vad är ett trygghetslarm?

Ett trygghetslarm är bra för äldre personer som kan råka ut för en olycka och behöver tillkalla hjälp. Hjälp kan behövas om personen ramlar, skadar sig eller av annan anledning inte kan ta hand om sig själv.

Trygghetlarm har oftast en stor och tydlig knapp som gör larmet lätt att aktivera för såväl gamla som sjuka. Larmen kan bäras på olika sätt men runt handleden eller halsen är vanligast.

Koppling till vård

Trygghetslarmen är kopplade till en larmcentral, vårdcentral, ett äldreboende eller till de äldres närstående. Många trygghetslarm har dessutom möjligheten för tvåvägskommunikation vilket gör att personen som bär larmet och kontaktapersonen kan prata med varandra när larmet aktiveras.

Andra vanliga funktioner kan vara spårning, mätning av puls, fallarm och positionering.

Hur fungerar ett trygghetslarm?

Trygghetslarm finns för att öka tryggheten hos äldre personer. Den övergripande funktionen är att larmet kan aktiveras och sedan kontakta en förvald person, såsom ett assistansbolag, nära anhörig eller granne.

Dagens trygghetslarm är betydligt bättre än de som fanns förr och har en rad funktioner som skapar mer trygghet och en större känsla av säkerhet. Några av dessa funktioner är:

  • Fallarm
  • Spårning
  • Övervakning i realtid
  • Kommunkation med kontaktperson via larmet
  • Vibrationer, klocka och påminnelser

Användning

Äldre personer är en särskilt utsatt grupp när det gäller olyckor och hälsoproblem. Ett larm ger dem möjlighet att snabbt få hjälp i en nödsituation, oavsett om det handlar om en fallolycka, en hjärtattack eller andra hälsorelaterade problem. Det ökar deras självständighet och trygghetskänsla i hemmet och ger även deras anhöriga och vårdpersonal en extra känsla av trygghet.

Trygghetslarm utan hemtjänst

Ett trygghetslarm är ofta kopplat till hemtjänsten men det går också att skaffa ett larm även fast man inte behöver hemtjänst. Istället för att trygghetslarmet kontaktar hemtjänstens telefon vid aktivering kan man välja själv vem som ska kontaktas. En nära anhörig såsom barn eller partner är vanligt. Det är också möjligt att välja flera kontaktpersoner. Till och med grannar går att välja som kontaktperson